Arany chipke

arany-chipke

Tenyészidő: Középkorai (~110 nap)

Gumójellemzők: Sárga héjú, arany sárga húsú, gömbölyded alakú, középnagy méretű, sekélyen ülő rügyekkel. Gumókötés száma 14-16 db/tő. Szárazanyag-tartalma magas (22-23 %).

Lombozat: Közepesen erős szárú, nem pigmentált, világoszöld, középnagy levélkékkel.

Felhasználási érték: „C” főzési típusú, lisztes, könnyen fövő, finom hús szerkezetű, chips gyártásra alkalmas ipari célfajta. Kiváló, gesztenyére emlékeztető ízű. Otthoni felhasználás esetén, alkalmas héjában való sütésre, hasábburgonya, chips és püré készítésére, tészta alapanyagnak is.

Rezisztenciák: Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lomb fitoftórával és gumóvarasodással szemben közepesen ellenálló. A burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens.

Termesztési és tárolási jellemzők: Közepesen bőtermő (40-50 t/ha), közepesen hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható fajta. Leromlásra nem hajlamos.