Katica

Katica

Tenyészidő: Középkorai (~105 nap)

Gumójellemzők:
Nagyon szép, fényes rózsa héjú, sárga húsú, ovális alakú, közepes gumóméretű, sekélyen ülő rügyekkel. Gumókötés száma 14-16 db/tő. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%).

Lombozat: Erős szárú, magas, közepes méretű, sötétzöld levelekkel.

Felhasználási érték:
„B” főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú. kiváló ízű étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.

Rezisztenciák:
Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával szemben közepesen fogékony. Gumóvarasodással szemben közepesen ellenálló. A burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Burgonyarák rezisztens.

Termesztési és tárolási jellemzők:
Bőtermő (60-80 t/ha). Kiváló alaktartó és stressztűrő képességű. Leromlásra nem hajlamos. Gumóélettani hibáktól mentes. Közepes nyugalmi idejű, de jól tárolható. Kiváló árukihozatali arányú. Kiegyenlített, közepes gumómérete, valamint kiváló héjminősége miatt a kis kiszerelésű (2-5 kg-os), mosott kicsomagolásra kimondottan alkalmas.