Lorett

Lorett

Tenyészidő: Középkorai (~115 nap)

Gumójellemzők:
Világos rózsa héjú, sárga húsú, szép ovális alakú, nagyméretű, sekélyen ülő, bíbor színű rügyekkel. Gumókötés száma 10-12 db/tő. Szárazanyag-tartalma közepes (17-19 %).

Lombozat: Erős szárú, magas, nagy lombú, ovális, középzöld levélkékkel.

Felhasználási érték:
„B” főzési típusú, markáns burgonya ízű, nem szétfövő, általános célú étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.

Rezisztenciák:
Immunis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Gumóvarasodással, valamint a burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Lomb- és gumófitoftórával szemben fogékony. Gumóvarasodásra kissé fogékony.

Termesztési és tárolási jellemzők:
Rendkívül bőtermő (70-90 t/ha), hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható, stabil fajta Leromlásra nem hajlamos. Gumó élettani hibáktól mentes. Finom héjszerkezete, és nagyméretű gumói miatt kíméletes betakarítást, és áru előkészítést igényel. Hajtatott fóliás, és nyári szabadföldi termesztésre is alkalmas.