Hópehely

Hópehely

Tenyészidő: Középkorai (~110 nap)

Gumójellemzők:
Halványrózsaszínbe hajló sárgás barna héjú, kerekded alakú, fehér húsú, nagy-középnagy gumóméretű, középmélyen ülő rügyekkel. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20 %).

Lombozat: Közepes méretű, kevés vastag szárral, középzöld, nagy levélkékkel.

Felhasználási érték:
„B/C” főzési típusú, enyhén lisztes, finom hús szerkezetű, kiváló ízű étkezési burgonya. Minden típusú étel elkészítésére alkalmas (sült, főtt, püré és tészták).
Nyers és főzési szürküléstől mentes.

Rezisztenciák:
Immunis a burgonya Y, X, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával szemben közepesen ellenálló. Gumóvarasodással szemben és a burgonya fonálféreg Ro1 és Ro4 rasszával szemben rezisztens.

Termesztési és tárolási jellemzők:
Bőtermő (60-80 t/ha), 14-16 db-os kötésszámmal, rendkívüli termésstabilitású fajta. Leromlásra nem hajlamos. Gumóélettani hibáktól mentes. Hosszú nyugalmi idejű, könnyen tárolható. Gumóit magasan köti, ezért a zöldülés elkerülésére mélyebb ültetést, és magasabb bakhátat igényel.