Botond

Botond

Tenyészidő: Szuper korai (~85 nap)

Gumójellemzők:
Sötét rózsa héjú, halvány sárga húsú, gömbovál alakú, nagy gumójú, közepesen sekélyen ülő, a héjnál sötétebb színű rügyekkel. Szárazanyag-tartalma alacsony (17-18%).

Lombozat: Erős szárú, szárleveles típusú, közepes méretű, sötét zöld levelekkel.

Felhasználási érték:
„B” főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú, elsősorban főtt típusú ételek készítésére alkalmas, jóízű étkezési burgonya.

Rezisztenciák:
Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával szemben közepesen ellenálló. Gumóvarasodással szemben közepesen ellenálló. Burgonyarák rezisztens.

Termesztési és tárolási jellemzők:
Közepesen bőtermő (50-60 t/ha), 8-10 db-os kötésszámmal. Korai tenyészideje ellenére hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható. Gumóélettani hibáktól mentes. Alaktartása és stressztűrő-képessége kiváló. Korai újburgonya termesztésre, hajtatásra, szabadföldi fóliás és nyári ültetésű burgonyatermesztésre egyaránt ajánlott. Leromlásra nem hajlamos.